W tym roku szkolnym Szkoła Podstawowa im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Jadachach postanowiła uwieńczyć 10-letnie działania w Sieci Szkół Promujących Zdrowie. W związku z tym wydarzenie pod nazwą "Dzień Ziemi" zostały upamiętnione pokazami zdrowej żywności pod nazwą “Ekogala 2018”.
Na to wydarzenie składało się wiele pomniejszych działań. Uczniowie w kwietniu przygotowując się do tego wydarzenia uporządkowali teren szkoły sadząc rośliny ozdobne i pielęgnując skalniaki znajdujące się przed szkołą. Każda klasa podeszła do tematu bardzo odpowiedzialnie i ofiarnie. 8 maja został zorganizowany Szkolny Konkurs wiedzy o zdrowiu pod hasłem “Wiem, co jem”. Klasa “0” brała udział w konkursie plastycznym pt. “ Zdrowy posiłek”, natomiast klasy starsze, od I do VII SP oraz II i III gimnazjalne uczestniczyły w konkursie rozwiązując test wiedzy ogólnej na temat odżywiania.
10 maja w naszej szkole odbyło się uroczyste podsumowanie tych wydarzeń, wręczenie nagród oraz zaprezentowanie klasowych stoisk ze zdrową żywnością. Dzień ten rozpoczął się od przemówienia dyrektor Bernardy Głowackiej oraz krótkiego wstępu przypominającego pochodzenie uroczystości pod hasłem "Dzień Ziemi". Następnie obecna na wydarzeniu społeczność szkolna oraz rodzice dzieci poznali najważniejsze zasady zdrowego odżywiania, które omówił Andrzej Majkut.
Po wręczeniu nagród najlepszym uczniom w Konkursie "Wiem, co jem", nastąpiła prezentacja poszczególnych stoisk klasowych. Zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami stoiska te miały następującą tematykę: klasa I - ryż pod różną postacią, klasa II - jajko w różnych odsłonach, klasa III - królestwo zdrowych słodyczy, klasa IV - warzywa i owoce, klasa V - warzywa zielone w różnych zestawieniach, klasa VI - pierogi, klasa VII - w królestwie serów, Klasa IIG - w krainie chleba oraz klasa IIIG - owoce na każdy dzień.
Uczniowie w barwny i ciekawy sposób przedstawiali swoje stoiska oraz zachęcali do zdrowego odżywiania. Komisja sędziowska w skład której wchodziła pani dyrektor, pedagog szkolny, koordynator SzPZ oraz kilku innych nauczycieli, rodziców i uczniów ocenili stoiska pod kątem wyglądu, prezentacji oraz smaku znajdujących się tam potraw. Nie sposób było wybrać zwycięzców najlepszego stoiska, gdyż wszystkie były piękne, dlatego też decyzją komisji nagrodzono trzy stoiska: klasy II, IV oraz VI. Po decyzji komisji oceniającej pani dyrektor zaprosiła wszystkich uczniów, pracowników szkoły i obecnych na uroczystości rodziców do pamiątkowego zdjęcia oraz degustacji wszystkich zgromadzonych na "Ekogali" smakołyków. Było tego wiele i dla każdego wystarczyło. Wszyscy uznali "Ekogalę 2018" za jedno z najważniejszych wydarzeń w tym roku.
Pragniemy, jako szkoła podziękować wszystkim, którzy włączyli się w organizację tego wydarzenia, przede wszystkim dzieciom i naszym kochanym rodzicom, bez których nie odbyłaby się ta piękna uroczystość.